Alla on LUK:n historiikki vuodelta 2008, tilasto osaa päivitetty 2017

Liperin Urheilukalastajat 20 vuotta

Tervetuloa!

Ajatus vapaa-ajan kalastajien kokoamisesta yhtenäisen lipun alle on itänyt Liperissä jo vuosia.  Viime syksynä asia tuli kalamiesten keskuudessa jälleen ajankohtaiseksi ja noiden syksyisten jutustelujen takia olemme nyt koolla. Kun tätä kokousta on suunniteltu, on aina silloin tällöin tavannut epäileviä Tuomaita, jotka ovat esittäneet kysymyksen miksi? Tähän on ollut helppo vastata, että katsohan Liperin karttaa ja käyppä keväsellä Kirkkolahdella tai hieman kesäisemmällä Savonselällä ja tule kysymään uudestaan, jos on tarve! Ei ole löytynyt uudelleen kyselijöitä! Olosuhteet kaikenlaiseen kalastukseen ovat Liperissä mitä mainioimmat. Vettä on kunnan alueella yhteensä 421 km2 ja luulisi tältä alueelta löytyvän sopivia luotoja ja ruohikon reunoja jokaiselle halukkaalle ja mikä parasta tarttuu aina silloin tällöin pyydyksiin jotain kotiin vietävääkin.

Jotta tämä voisi jatkua tulevaisuudessakin on omalta osaltaan tarpeellista, että me aktiivit kalastuksen harrastajat vedämme yhtä köyttä ja pyrimme yhä parempiin olosuhteisiin niin kalastajien kuin pääkohteen eli kalojen osalta. Tiedon lisääminen ja kokemusten kartuttaminen on tärkeää meille jokaiselle.

Lopuksi on sitten sanottava sekin totuus, että kyllähän me liperiläiset tiedämme olevamme maakunnan kalastajien kermaa, mutta kantaessamme yhteistä lippua voimme välittää tämän tiedon myöskin toispaikkakuntalaisten tietoon.

Näillä sanoilla Juha Kosonen avasi Liperin Urheilukalastajien perustavan kokouksen, joka pidettiin 28.1.1988 ravintola Kolmessa Jyvässä (nyk. Huttula), läsnä oli 39 innokasta kalamiestä. Kun päätös vapaa-ajan ja urheilukalastusseuran perustamisesta oli tehty, kokous hyväksyi seurannimeksi Liperin Urheilukalastajat ry:n (LUK). Seuran ensimmäisen johtokunnan jäseniksi valittiin Risto Anttilainen, Timo Tolvanen, Seppo Ratinen, Arto Romppanen, Heikki Siltanen, Keijo Mononen ja Ilkka Lamminen sekä seuran puheenjohtajaksi Juha Kosonen. Juha onkin heilutellut puheenjohtajan nuijaa yhtäjaksoisesti jo yli 20 vuotta. Samassa kokouksessa päätettiin liittyä myös Pohjois-Karjalan Kalamiespiirin jäseneksi (nyk. Pohjois-Karjalan Vapaa-ajankalastajapiiri).  

Toiminta alkaa

Seuran toiminta oli jo alusta lähtien vilkasta ja jäsenmääräkin oli ensimmäisen toimintavuoden lopussa jo yli seitsemänkymmenen. Seuran ensimmäisessä vuosikokouksessa 27.4 johtokuntaan valittiin vielä perustavassa kokouksessa valittujen lisäksi Kari Tuomi. Juha Kososen lisäksi vain Kari Tuomi on ollut seuranjohtokunnan jäsen vuodesta 1988 lähtien tähän päivään.

Nuoriin seura on panostanut alusta lähtien, 4.8.1988 järjestettiin ensimmäinen lasten onkitapahtuma, johon osallistui 33 lasta. Tämän jälkeen lasten onki- ja pilkkitapahtumat ovat olleet vakiintunut osa seuran toimintaa. Seuran nuoret ovat menestyneetkin mainiosti eri kalastuslajien SM-kisoissa. Menestynein heistä on Jukka Kontkanen, joka valittiin Pohjois-Karjalan vuoden kalamieheksi vuonna 1998 vain 16-vuotiaana. Liperin Urheilukalastajista vain Juha Kosonen on Jukan lisäksi valittu Pohjois-Karjalan vuoden kalamieheksi vuonna 2002.

Seuran pilkki- ja uistelumestaruudet ratkottiin heti ensimmäisenä toimintavuotena. Kahdessa vuosikymmenessä on tapahtunut paljon, kalastusrintamallakin. Kun ensimmäinen seuran uistelumestari kruunattiin, oli lohikalojen alamitta vain 35 cm, mikä tänä päivänä kuulostaa uskomattomalta. Eikä kalansaajina ollut kuin neljä venekuntaa.

SM-tasollakin seura saavutti menestystä heti ensimmäisenä toimintavuotenaan, kun venekunnat Kari Tuomi ja Jouni Anttilainen, Tuula ja Heikki Siltanen sekä Kirsi Tukiainen (nyk. Kosonen) ja Juha Kosonen voittivat SM-vetouistelun joukkuekisassa pronssia.  

Vetouistelun nousu ja lasku

Seuran toiminnan näkyvin osa ja talouden selkäranka oli alkuaikoina Savonselkä uistelu, joka vuonna 1988 järjestettiin 27.8 yhdessä Liperin Pursiseuran kanssa Orivesi uistelun nimellä. Vuonna 1989 Liperin Urheilukalastajat otti kisan järjestelyvastuun. Samalla kisan nimeksi vaihtui Savonselkä uistelu. Toukokuun viimeisenä sunnuntaina 2008 uistellaan Savonselkä uistelu vakiintuneella paikallaan jo yhdeksättätoista kertaa.

Vetouistelun ja yleensä veneilyn suosion kasvu oli nopeaa kahdeksan- ja yhdeksänkymmentä lukujen taitteessa. Traileriveneily ei ollut tähän aikaan vielä muodissa ja laituripaikoista oli Liperissäkin huutava pula. 1989 seura tekikin kunnalla esityksen laituripaikkojen lisäämiseksi.

Eri kalastusmuodoista vetouistelussa Liperin Urheilukalastajien jäsenet ovat tuoneet seuralle eniten menestystä SM-tasolta. Mitalisteja on niin paljon, että mainittakoon tässä yhteydessä vain henkilökohtaisia mestaruuksia voittaneet: 1993 Veikko, Jarmo ja Marja-Leena Malinen ja 1995 Hannu Kesonen ja Olavi Kyyrönen.

Vetouistelun Karelia Cupin suosio oli yhdeksänkymmentä luvun alussa korkeimmillaan. 100 000 markan ensimmäinen palkinto cupin voittajalle houkutteli uistelijoita sankoin joukoin mukaan. Savonselkä uisteluunkin otti parhaimmillaan osaa yli viisisataa venekuntaa. Toiminta olikin kasvanut siinä määrin, että 1994 seura antoi kirjanpitonsa Tilitoimisto Krögerin hoitoon. Cupin talousvaikeuksien myötä yhdeksänkymmentä luvun puolivälin jälkeen cupin suosio laski nopeasti. Cupin talousvaikeuksista saivat oman osansa kokea useat kalastusseurat, Liperin Urheilukalastajat muiden mukana. Karelia Cupin sotkut, joita puitiin oikeudessakin, heijastuivat seurantoimintaan aina yhdeksänkymmentäluvun loppuun asti. Normaaliin seuratoimintaan cupin sotkut eivät kuitenkaan vaikuttaneet ja seuratoiminta oli aktiivista. 1995 seuralle hankittiin tontti ”Lukki” Reposaaresta uistelukilpailujen tuotoilla. Lukki on tämän jälkeen toiminut usein mm. seuranmestaruus kuhauisteluiden lähtöpaikkana. Yhdeksänkymmentä luvun puolivälissä seuran jäsenmäärä oli noussut jo yli kolmensadan. Korkeimmillaan jäsenmäärä on ollut vuonna 1998, jolloin seuran jäsenmäärä oli 331.

Liperin Urheilukalastajat juhlisti kymmenettä toimintavuottaan 1998 järjestämällä ensimmäiset SM-tason kilpailut Liperissä, jolloin seura järjesti SM-heittouistelun Liperissä. Seuraava kerta oli vuorossa jo vuonna 2003 ja jatkoa on luvassa vuonna 2008, jolloin SM-heittouistelu järjestetään Liperissä kolmannen kerran. SM-heittouistelussa lukkilaiset ovat kunnostautuneet myös kilpailijoina, Juha Kosonen ja Kari Kuikka voittivat pronssia Kemijärvellä pidetyissä SM-kisoissa vuonna 1999.

Lohipilkintä alkaa

Uistelukisojen suosion kääntyessä laskuun lohipilkinnän suosio lisääntyi nopeasti. Talvella 1996-97 Kirkkolahden lohiallas otettiin käyttöön. Ja jo vuonna 1997 Raimo Arola toi seuralla ensimmäisen Suomen mestaruuden lohipilkinnässä. Raimo Arola on voittanut myös mm. II Miljoona pilkin ja Itä-Suomen lohipilkki cupin eli mistään onnenkantamoisesta ei voida puhua. Kolin Käränkälammella vuonna 1999 mestaruus oli lähellä taas tulla Liperin Urheilukalastajille, Ilkka Kinnunen hävisi mestaruuden vain kahdella grammalla. Seuraavaa täysosumaa piti odottaa vuoteen 2004, jolloin liperiläinen Kari Kuikka voitti mestaruuden Enonkosken Pirttilahdella käydyssä kisassa. Itä-Suomessa lohipilkinnässä on kilpailtu cup muotoinen kilpailu vuodesta 1998 lähtien, Liperin Urheilukalastajat ovat olleet mukana alusta lähtien järjestäen vuosittain yhdestä kahteen osakilpailua.

Viime vuosina Liperin Urheilukalastajiin on liittynyt jäseneksi runsaasti lohipilkinnän harrastajia. Seura ei olekaan enää vuosiin ollut pelkästään liperiläisten kalastajien seura vaan jäsenistöstämme lähes puolet asuu muualla kuin Liperissä, valtaosa näistä naapurikunnissa. Liperin Urheilukalastajat ovat yksi harvoista kalastusseuroista Pohjois-Karjalassa, jonka jäsenmäärä on kestänyt melko vakaana viime vuosina. Suurimmalla osalla seuroista jäsenmäärät ovat laskeneet selvästi viime vuosina.

Ahvenpilkki kisojen osanottajamäärät ovat Liperissäkin laskeneet selvästi huippuvuosista, kuten myös pilkinnän harrastajien määrät. Vielä yhdeksänkymmentä luvulla Liperin Urheilukalastajat olivat tuttu näky pilkkikisojen mitalikolmikossa kaikissa sarjoissa. Tämän jälkeen Liperiläiset ovat kunnostautuneet pilkinnässä enemmänkin kisajärjestäjinä. Kautta aikain ensimmäinen Itä-Suomen mestaruuspilkki pidettiin Liperin Urheilukalastajien toimesta Heposelällä 2004 yhdessä OKY:n kanssa. Kuitenkin vain tässä lajissa Liperin Urheilukalastajat ovat myös menestyneet kansainvälisellä tasolla arvokisoissa. Vuonna 2003 Riitta Pietarinen pilkki Pohjoismaiden mestaruuskisoissa PM -pronssia henkilökohtaisessa sarjassa ja voitti PM -kultaa joukkuekisassa.

Kirkkovene soutu-uistelua ja päätön kala

Liperin Urheilukalastajat ovat palkinneet vuosittain ansioituneita ja menestyneitä seuranjäseniä. Erikoismaininnan ansaitsevat vuoden ”Kova Jätkä” palkinnon saajat, palkinto on jaettu vain kahdesti. Saajina ovat olleet Jouko Sivonen ja Kari Tuomi. Jouko Sivonen on tehnyt korvaamatonta nuorisotyötä piiri- ja seuratasolla, toimien mm. useiden lasten- ja nuorten kalastusleirien vetäjänä. Kari Tuomi on, kuten aikaisemmin mainittiin, toiminut seuran johtokunnassa jo 20 vuotta. Kari on ollut seuran tärkeimpiä varainhankkijoita, keräten Savonselkä uistelun käsiohjelmaan vuosien varrella mainoksia yli 20 000 eurolla. Vuonna 1996, kun Kari valittiin vuoden ”Kovaksi Jätkäksi” valinnan perusteena kuitenkin lienee ollut päätön lohi. Kari oli uistelemassa Pielisellä leikkimielisessä kisassa ja sai melko hyvän kokoisen lohen. Kari perkasi kalan ja mittaa kun oli tarpeeksi, urheiluhenkisenä antoi tasoitusta muille sen verran, että leikkasi kalalta pään pois.

Pohjois-Karjalan hyvät kuhakannat ovat kaikkien maakunnan kalastajien tiedossa. Monissa vesistöissä pientä kuhaa on jo riesaksi asti. Hyvän syönnin sattuessa töitä saa tehdä enemmän kuin liukuhihnalla saadakseen uistellessa edes pari vapaa pidettyä pyynnissä. Näin asiat eivät olleet kuitenkaan vielä vuonna 2000, seuranjohtokunta oli huolissaan kuhakannan tilasta ja suunnitteli kuhaturojen tekotalkoita. 90-luvulla seuranmestaruus kuhauistelussakin jäätiin joskus kuhatta eli muutos kuhakannoissa on ollut hurjan nopeaa. Kuhaturojen tekotalkoita ei ole vielä kuitenkaan pidetty. 

Liperin Urheilukalastajat ovat olleet aina kehittämässä toimintaansa ja hankkimassa samalla kalastukselle medianäkyvyyttä. 14.-15.7.2001 Liperissä järjestettiin SM-soutu-uistelu kerran. Samalla käytiin kahden tunnin mittainen Kirkkovene soutu-uistelun MM-kisa, josta näytettiin lyhyt kooste MTV3-kanavalla. Liperiläiset ovatkin oikeastaan kanavan vakiovieraita, pääsiväthän seuran madepilkkijät kymppiuutisten loppukevennykseen muutama vuosi sitten. Ehkä tulevat tuulastuksen SM-kisat saavat taas TV-kamerat paikalle. Liperin Urheilukalastajat ovatkin vakiinnuttaneet asemansa eri kalastuslajien SM-kisojen luotettavana järjestäjänä.   

Puheenjohtajansa näköinen seura

Monipuolinen, aktiivinen ja yhteishenkeä rakentava seuratoiminta on aina ollut Liperin Urheilukalastajien vahvuus. Tähän ei olisi pystytty ilman tuhansien tuntien talkootyötä, seuratoiminta tarvitsee monenlaisia osaajia. Historiikissa on kerrottu useista seurantoimintaan vaikuttaneista henkilöistä, kaikkia ei ole tässä yhteydessä mahdollista mainita. Seuran tähän mennessä ainoa puheenjohtaja Juha ”Kossu” Kosonen ansaitsee kuitenkin erikoismaininnan. Ilman Kossun panosta Liperin Urheilukalastajat eivät olisi tänä päivänä sen näköinen seura kuin se tällä hetkellä on. Lukemattomia ovat ne talkootunnit, jotka Kossu on tehnyt seuran hyväksi. Seuraajalla tulee aikanaan olemaan todella suuret saappaat täytettävänään.    

Jukka Behm    

 

LUK:n luottamustehtävissä toimineet

Puheenjohtaja

Juha Kosonen 1988-

Sihteeri

Ilkka Lamminen 1988-90

Risto Anttilainen 1991-93

Ilkka Kinnunen 1994-2002

Jukka Behm 2003-

Johtokunnan jäsen

Kari Tuomi 1988-2017

Arto Romppanen 1988-89

Timo Tolvanen 1988-90 (varapuheenjohtaja 1988-90)

Risto Anttilainen 1988-90

Heikki Siltanen 1988-98

Seppo Ratinen 1988-94 (varapuheenjohtaja 1991-94)

Keijo Mononen 1988-2005

Ilpo Hiltunen 1990-94

Ilkka Lamminen 1991-92

Jouni Anttilainen 1991-94

Esko Martikainen 1993

Markku Luukkainen 1993-94

Teuvo Mutanen 1994-2001 (varapuheenjohtaja 1994-2001)

Kari Kakkinen 1995-98

Kaarina Kontkanen 1995-

Jouko Sivonen 1995-96

Olavi Rummukainen 1995 –2000

Veikko Malinen 1997-2009

Ville Räsänen 1999-2000

Kari Kuikka 1999-

Jarmo Rummukainen 2001-02

Keijo Karppanen 2001- (varapuheenjohtaja 2002-)

Sirpa Heikkinen 2002-

Hannu Naumanen 2003-04

Sirpa Eskelinen 2005-11

Hannu Laine 2006-11

Tero Pekkala 2009-2013  

Reino Soikkeli 2011- 2015

Mika Kinnunen 2013-

Kimmo Konttinen 2015-

Tilintarkastajat

Esko Myllys 1988-94

Antero Anttilainen 1988-94

Mauri Tolvanen 1995-

Matti Kanninen 1995-97

Mauri Vänttinen 1998-

 

Liperin Urheilukalastajien kilpailumenestystä 1988-

1988 SM-vetouistelu joukkue 3. Kirsi Tukiainen, Juha Kosonen, Kari Tuomi sekä Tuula ja Heikki Siltanen

1992 SM-vetouistelu joukkue 3. Pasi ja Pekka Parkkinen sekä Jukka Antikainen

1992 SM-onki joukkue 1. Jukka Kontkanen (piirin joukkue)

1993 SM-vetouistelu 1. Veikko, Jarmo ja Marja-Leena Malinen

1994 SM-vetouistelu 3. Hannu Kesonen ja Leo Räsänen

1995 SM-vetouistelu 1. Hannu Kesonen ja Olavi Kyyrönen

1995 SM-vetouistelu 2. Juha Mutanen ja Ville Räsänen

1997 SM-vetouistelu 2. Juha Mutanen

1997 SM-lohipilkki 1. Raimo Arola

1997 SM-pilkki Nu-15 2. Jukka Kontkanen

1997 SM-onki Nu-15 1. Jukka Kontkanen

1997 SM-onki Nu-15 joukkue 1. Jukka Kontkanen, Kimmo Sivonen ja Pauli Pietikäinen

1998 SM-onki Nu-18 1. Kimmo Sivonen

1998 SM-onki Nu-12 3. Assi Päivinen

1998 SM-onki Nu joukkue 1. Jukka Kontkanen, Pauli Pietikäinen ja Kimmo Sivonen

1999 SM-heittouistelu 3. Juha Kosonen ja Kari Kuikka

1999 SM-lohipilkki 2. Ilkka Kinnunen

1999 SM-onki Nu-12 1. Assi Päivinen

1999 SM-onki joukkue Nu-12 1. Assi Päivinen (piirin joukkue)

1999 SM-onki joukkue Nu-18 1. Jukka Kontkanen, Kimmo Sivonen ja Jussi Päivinen

2000 SM-onki 1. Jukka Kontkanen

2002 SM-lohipilkki 2. Seija Vänskä

2002 SM-lohipilkki 3. Sirpa Eskelinen

2002 SM-lohipilkki joukkue 3. Sirpa Eskelinen, Seija Vänskä ja Annikki Nissinen

2002 SM-onki perhesarja 2. Tossavaiset

2003 PM-pilkki 3. Riitta Pietarinen

2003 PM-pilkki joukkue 1. Riitta Pietarinen

2004 SM-lohipilkki 1. Kari Kuikka

2004 SM-lohipilkki joukkue 1. Kari ja Pentti Kuikka sekä Kari Tuomi

2004 SM-vetouistelu joukkue 3. venekunnat Joni Turunen ja Teuvo Mutanen (P-K cupin joukkue)

2005 SM-vetouistelu joukkue 3. Joni Turunen ja Arto Tikkanen (P-K cupin joukkue)

2006 SM-lohipilkki 2. Kirsi Lehikoinen

2007 PM-pilkki 2. Riitta Pietarinen

2007 PM-pilkki joukkue 3. Riitta Pietarinen

2007 SM-vetouistelu joukkue 3. Joni Turunen sekä Jukka ja Esa Behm (Jokikone cupin joukkue)  

2008 SM-soutu-uistelu 3. Kari Kuikka ja Veikko Malinen

2008 SM-heittouistelu 1. Esko Kariola ja Lauri Enkkelä

2008 SM-heittouistelu 2. Mika Sainio ja Jari Lehikoinen

2008 SM-heittouistelu joukkue 1. Koikkalainen Petri ja Markku Hassinen, Kariola Esko ja Lauri Enkkelä sekä Pesonen Ari ja Roivainen Jari

2008 SM-heittouistelu joukkue 2. Kontkanen Jukka ja Seppo, Sainio Mika ja Lehikoinen Jari sekä Behm Jukka ja Esa

2008 SM-tuulastus joukkue 2. Kimmo Konttinen ja Pasi Ryhänen, Ari Miettinen ja Kari tuomi, Kari Kuikka ja Juha Kosonen

2009 SM-lohipilkki 1. Rouvinen Ritva

2009 SM-lohipilkki 3. Vallin Raija

2009 SM-heittouistelu joukkue 3. Esko Kariola ja Enkkelä Lauri, Koikkalainen Petri ja Salonen Heikki sekä Pesonen Ari ja Roivainen Jari 

2010 SM-lohipilkki Nuoret 3. Elli Rouhiainen

2010 SM-lohipilkki 3. Kimmo Konttinen

2010 SM-soutu-uistelu 1. Heikki ja Tuula Siltanen

2010 SM-soutu-uistelu 3. Jukka ja Esa Behm

2011 SM-lohipilkki 2. Raija Vallin

2011 SM-soutu-uistelu 3. Esko Kariola ja Heikki Siltanen

2011 Järvilohikalojen avoin SM-uistelu 3. Veli-Pekka Muje 

2012 SM-lohipilkki joukkue 3. Leevi Hyttinen, Johanna Hyttinen ja Tomi Keinänen

2012 SM-lohipilkki 3. Annikki Nissinen

2012 SM-lohipilkki 3. Leevi Hyttinen (nuoret)

2012 SM-lohipilkki 3. Tomi Keinänen

2013 SM-heittouistelu joukkue 1. Juha Kosonen ja Kari Kuikka, Jukka ja Seppo Kontkanen sekä Mika Sainio ja Arto Ignatius

2013 Järvilohikalojen avoin SM-uistelu 1. Timo Turunen

2014 SM-lohipilkki 3. Hyttinen Johanna

2014 SM-heittouistelu 3. Jukka ja Seppo Kontkanen

2014 SM-heittouistelu joukkue 3. Juha Kosonen ja Kari Kuikka, Jukka ja Seppo Kontkanen sekä Mika Sainio ja Arto Ignatius

2015 SM-lohipilkki 1. Martti Koljonen (nuoret)

2015 SM-lohipilkki 3. Kari Kuikka

2015 SM-lohipilkki joukkue 3. Kari Kuikka, Kari Tuomi ja Ismo Arvelainen

2015 SM-soutu-uistelu 1. Heikki ja Lauri Siltanen

2015 SM-onki joukkue Nu-12 1. Sauli ja Pauli Heikkinen (Pohjois-Karjalan joukkue)

2015 SM-onki 2. Pauli Heikkinen

2016 SM-pilkki 3. N 65 Irja Mononen

2016 SM-pilkki 3. Pauli Heikkinen

2016 SM-lohipilkki 1. Kirsi Lehikoinen

2016 SM-soutu-uistelu 3. Hannu Kettunen ja Tomi Keinänen

2016 SM-onki Nu-12 joukkue (piirinjoukkue) 1. Heikkinen Pauli ja Sauli

2017 SM-heittouistelu joukkue 2. Kari Kuikka ja Juha Kosonen, Jukka Kontkanen ja Petri Nivanaho, Mika Sainio ja Markku Tanskanen

2018 SM-kiiskipilkki 3. Kimmo Konttinen

2018 SM-kiiskipilkki Nu-12 1.Joona Nivanaho

2018 Sm-kiiskipilkki Nu-19 1. Toni Kämäräinen

Takaisin etusivulle